De VPRO kon de keuzefilms die Eberhard van der Laan na zijn Zomergasten wilde vertonen niet betalen. Daarom was er geen film te zien. Dat vertelt presentatrice Janine Abbring in de VARAgids. Van der Laan heeft er behoorlijk over gediscussieerd met de redactie van Abbring. “Ik bezocht ‘m ook aan het chique pand aan de Herengracht. De redactie zat er al en ik viel middenin een gesprek waarin Van der Laan heel eigenwijs was. Heel grappig. Het ging over de keuzefilm.

Er was flink wat discussie over de keuzefilm. “De films die Van der Laan wilde, konden financieel niet. Van der Laan wilde daarom helemaal geen keuzefilm meer, hij wilde geen vijfde of zesde keus als sluitstuk.”

Eindredacteur Jurgen van Uden probeerde Van der Laan nog ergens toe te bewegen. “Jurgen probeerde nog een compromis te sluiten, maar dat lukte niet. Toen ging iedereen het kantoor uit en waren we ineens met z’n tweeën.”

Tijdens die voorbereiding met z’n tweeën was de sfeer veel gemoedelijker. “Ik vertelde Eberhard dat ik me vooral dienstbaar wilde opstellen. En toen zei hij dat hij zich dienstbaar aan mij wilde opstellen. Jaja.

Van der Laan is deze maand overleden. Zijn interview in Zomergasten was zijn laatste grote tv-interview.

Het VARAgids-interview met Janine Abbring kunt u lezen via Blendle.

Bron: Mediacourant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *